Senin, 11 April 2011

Telur Palsu...Kecoh 1 Malaysia....




apabila digoreng...telur kuning akan mengembang tanpa di sentoh....(alhamdulilah setakat hari nie sy tak jumpa laa yg telur kuningnya mengembang..so  telur yg sy makan tu tulin ler..:))

cara-cara telur palsu di buat.

Assalamualaikum,
Rata-rata blog  mengupdate berita terhangat kini dan heboh 1 Malaysia...ia itu telur tiruan !!
untuk tatapan rakan- rakan yang belum mengetahuinya sila ambil perhatian..
Rupanya sebiji telur ayam tetapi ia telur ayam tiruan diperbuat daripada bahan kimia yang dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan dan dijual di pasaran terbuka di Pulau Pinang. Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar.




                       Cara-cara mengenal telur tiruan:


A) TENGOK KULIT BETUL-BETUL.
B)PASTIKAN ANDA MEMBELI TELUR YG MASIH TERLEKAT *TAHI.
C)JANGAN BELI YG KULITNYA BERSIH..SEBAB SEMUA KULIT TELUR TIRUAN BERSIH DAN BERKILAT.
D)AWASSSS.....JANGAN TERTIPU DENGAN KULIT YG CANTIKK.
E)GONCANG TELUR,JIKA ADE BUNYI BERKOCAK SEPERTI AIR,, TOKSAH BELI..
KERANA TELUR TIRUAN AKAN BERBUNYI BILA  DIGONCANG..


p/s...ishh macam-macam lah dunia sekarang.. (nampak gayanya kena bela ayam  telur sendiri dijamin selamat):)).j.ukepada anda  DAN saya , yang mana suke no makan telur tu, agar  lebih berhati-hati  supaya tidak terbeli telur palsu...yerr.


nak tau camne telur tiruan dibuat mai bc sini   http://www.ohtidak.com/oh-bagaimana-telur-tiruan-dicipta/


15 komentar:

faizal hashim mengatakan...

teruma kasih info nie..tp da bnyak kali baca kat blog orang lain...huhu..

merahitujambu mengatakan...

jenuh pkr cmne dia but..baru th..time ksh info

Kejora mengatakan...

salam faizal,

sama-sama..:))
owhh...dh banyk kali bc ker?
sama juge..dah berkali-kali bc dari blog rakan2...tapi sy nak update juge dlm blog saya...buat rakan2 yang belom mengetahauinya...huhu

terima kaseh singgah dan ulasan..:)))

Kejora mengatakan...

salam merah jambu,

sama-sama..
toksah jenuh-jenuh fikir..
kan dah tepek link dilast n3 tu...cara-cara membuat telur palsu..:))
semoga merahjambu akan lebih berhati2 jgn tersilap pilih telur yee.


dan nak ucap terima kseh juge pd merahjambu diaats kesudian singgah n bc n3..okehh.

rahman mengatakan...

betul ker camtu cara dia buat telur tuh?
wahh cam gini leh ar try buat telor palsu sendiri

rahman mengatakan...

betul ker camtu dia buat telur palsu? cam gini leh a try buat telur sendiri :P

ousna90 mengatakan...

Xde kheja lain gamaknya yang dok baut teloq tiruan ni..habis ketaq org nak makan teloq..haish..

tapi,,dengaq kata,,teloq ni xmasuk pasaran Malaysia..ntah betul ntah tidak..

bunga mengatakan...

Alhamdulillah xpernah kena..

LaDy DrEaM's... mengatakan...

cakap pasal telur tiruan nih memang menggemparkan... tapi tu la, bila baca N3 u nih baru la dapat info datang dari mana telur2 tiruan ni... Terima kasih...

Bila senang jom la ke blog i untuk kongsi cerita2 menarik... Keep in touch...

LaDy DrEaM's... mengatakan...

Hi, bila baca N3 u ni baru la tau dari mana sebenarnya telur ini terhasil. Isu ni sangat mengejutkan, terima kasih kerana sedikit infomasi...

Bila senang jom jalan2 pula ke blog saya... Keep in touch.

eintan nurfuzie mengatakan...

polo...353...cri shoutbox x jumpa plak...

JAMALUDDIN ABU BAKAR mengatakan...

thanks jugak untuk info..jom komen blog jamal pulak..hehe

Kerja Kosong Oil&Gas

Hafizuddin Jasmi mengatakan...

dah byk tiruan skarang..org tiruan pun dah byk :P

aniswany mengatakan...

tp dh terbukti telur tu x tiruan kan.tiap2 mlm tunjuk kt tv.rasa x tiruan kot..huuu

teratai mengatakan...

terima kasih di atas info ini. Skrg takut2 je nak makan telur!

OH!! Belog...