Sabtu, 02 Juli 2011

Ingin Mengorat? Atau Bertanyakan Jalan?



Assalamualaikum...:))

Patutkah?
Jika ade yang menahan anda ditepi jalan...konon2 ingin kan bantuan?
Ketika  anda  sedang memandu...
Mahu pon tatkala anda sedang berjalan kaki seorang diri..
Ape yang berlegar-legar dikotak fikir anda ....patut berhenti ke tidak..berhenti ke tak?
bukan ape zaman la nie...bermacam-macam helah orang bolih buat.

Kes sebegini pernah berlaku pada ceq..
Bukan tengah drive, tapi dok jalan kaki sorang-sorang..pi kedai dekat jer dengan umah..
Tiba-tiba dipertengahan jalan sebuah kereta memberhentikan kendereaanya...
Maka keluarlah seoarng yang berbadan agak gempal jugelah..

Mulanya hati saya merasa takut dan was-was...
Maklumlah kite sorang pulak tu..tapi dalam hati tawakal jer..kita ikhlas nak tolong mungkin dia tak tau jalan ker?Cik..tumpang tanye...pangsapuri nie kat mana yer??bla..bla..bla..
Alamak nak jawap ker tak nie..tak jawap nanti  dikatanye kite sombong..
Ceq..bergerak kebelakang sedikit...tidak terlalu rapat dengan kenderean yang berhenti tuu...
Yang memusyikilkan saya...jalan dah betul dah...dan pangsapuri yang ditanya oleh beliau...dah nampak sangat tak jauh depan tu jer...

Cuba anda fikirkan,antara kesusahan orang lain, yang belom tentu betul atau pura-pura dengan nyawa kita..
mana lebih penting??

Jom sama-sama ikuti langkah-langkah untuk mengelak  dari  diganggu:
Jika anda ade tips yang lain bolih ler dikongsikan diruangan komentar yaa!..:))

Gunakan:  jalan yang selalu dilalui oleh orang ramai

*Jerit sekuat-kuat  hati anda:kalau boleh, biar ada org yg                             mendengar di sekeliling. Jangan malu. Ianya boleh menyelamatkan nyawa anda.

*Jangan memandu berseorangan di waktu tengah malam 

*Elakkan memandu keseorangan di lebuh raya atau jalan-jalan yang anda tahu kurang dilalui orang.


22 komentar:

Freaky mengatakan...

ehem dia nak mengorat tu .. :D

Shuk_ArChie mengatakan...

betul jugak... bahaya untuk perempuan... kalau boleh belajar utk attack behagian2 lemah lelaki... ^_^

Biaq bengkak baru dia tau! hahahaha

Kejora mengatakan...

salam Freaky..

orang lelaki mesti tau kan...ehem2
camtu ker tektik orang lelaki nk ngorat?
rase2 sy pun dia nk mengorat..D))

terima kaseh singgah dn komen..:))

AZANI mengatakan...

kejora, mungkinjuga dia tahu betul..


anyway lebih baik beringat....langkah yang bijak...
\

Fikri Rais mengatakan...

kena blaja self defence nih.. hehe..
just in case, kalau org tu bkn nk bertanya jalan, tapi nk bawa jalan2..

Kuala Lumpur Muay Thai Challenge 2011

RoslyzaAdyla mengatakan...

mengorat tak bahaya. tp better tak layan, takut nanti ke lain. jenayah dimerata. tak kira siapa.

Adie Achim mengatakan...

Info yg sgt bagus. Saya slalu risau ngan adik yg berani x bertempat. Sy akan share info nie..
Blogwalking.. Nice blog!.. follow! follow me back ok. TQ!

al-lavendari mengatakan...

mungkin benar dia ingin bertanyaikan jalan

mungkin juga benar dia ingin bertanyakan jalan sambil mengorat

apa-apa pun tak rugi kalau telebih berwaspada !

RedVixen mengatakan...

aku mintak maaf kepada orang2 yang kesusahan di tepi jalan... sebab aku memang takkan berenti... takoot...

Ann Huda (Ate) mengatakan...

Zaman sekarang ni mmg susah..antara nak menolong atau melindungi diri dari bahaya...serba salah kan.

Tapi apa dia senjata kita org Islam? Doa dan yakinlah Allah maha memelihara. Jgn lupa..sblm keluar rumah baca doa ini "Bismillahi tawakkaltu ‘alallah wa laa haula walaa quwwata illaa billaahi"

man mengatakan...

bermacam2 telah terjadi...
yang penting hati2...

menusuk hati mengatakan...

kalau lelaki yang kena,boleh amal tak tips tu?hik!

khairul mengatakan...

jom layan autoshow Putra Palace Kangar Perlis.http://gilamodified.blogspot.com/2011/07/autoshow-putra-palace-kangar-july-2.html

Chenal mengatakan...

dia x minta no phone ka? maknanya dia mmg segan nak ngorat! just try suam2 kuku je!

nazreyalmuhandis mengatakan...

tambahan,.. cakap jer x tau dan tngah tunggu bapak amik,. klu dia tnya bp , ckp je bp awk polis,.

lps tu klu ada peronda yg kebetulan limpas,. cakap je "tu bp sy da sampai", dan tahan peronda tu, klu laki tu da niat jht,. konpom di cepat2 blah punya,.hihik

zarazueyin mengatakan...

betul tu
pmpuan kena lebih berhati-hati dn kena ada juga sikit prasangka yg x elok :)

Abg Yen mengatakan...

salam...
nape bole jd mcm tu? atuk punya tak pernah pn jd mcm tu...adakah itu virus atau org dh hack?kalo skip je benda2 allah tu tak bole ke? tak pun tak payah share...copy link dia n paste je kt fb ke blog ke...pastu tulis la sendiri pape...usah dklik2 la kalo kua benda2 pelik kang kalo ianya virus tak pasal2 setiap kali klik virus tersebar,,

Abg Yen mengatakan...

KAMU DTAG dalam contest kt blog abg yen

naim mengatakan...

:)

DRive kena ati2

jangan buka tingkap full

buka cikit jerk..

nak keluaq , biaq beteman,,.

nak naim temankan ke/ :P

mzhany mengatakan...

umm betul jugak tuh, kekdg kita ni tak terlintas nk fikir bukan2 kan, niat nk tolong jer kan. haishhh kiranya kena taruh syak wasangka jugak, tak kira siapa dia kan... at least demi keselamatan sendiri...zaman sekarang dah lain..mcm2 org sanggup buat kan

ubi mengatakan...

kalau anda berseorangan..sile hati2..:)

adamfaiz mengatakan...

confirm nak mengorat... hati2 je la..

OH!! Belog...